Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.04.2015 17:56 - Проблемът затлъстяване
Автор: healthywayoflife Категория: Спорт   
Прочетен: 444 Коментари: 0 Гласове:
0



 Затлъстяването е най-разпространеното метаболитно заболяване в наши дни, което достига до размери на епидемия не само в развитите, но и в развиващите се страни. Този сериозен проблем засяга както възрастното население, така и децата и подрастващите. Затлъстяването създава предпоставка за развитие на много други заболявания, повишава риска от преждевременна смърт, намалява качеството на живот и повишава разходите за здравеопазване. СЗО обяви затлъстяването за глобална епидемия, която поставя един от най-сериозните проблеми пред общественото здраве. В страните на Европейския съюз броят на лицата със затлъстяване се повишава прогресивно, като се очаква през 2010 година той да достигне 150 милиона възрастни и 15 милиона деца. Наднорменото тегло и затлъстяването са причина за 80% от случаите с диабет тип 2, 55% от високо кръвно налягане и 35% от исхемична болест на сърцето. Всяка година в Европа тези заболявания причиняват над 1 милион смъртни случаи. Установено е, че при всеки тринадесети случай на смърт един се дължи на затлъстяване. Икономическите последствия и обременяването на здравната система в резултат на затлъстяването са съществени. 


Какво представлява този здравен проблем? 
Затлъстяването е не само много излишни килограми и естетически недостатък. Затлъстяването е хронично заболяване, което се характеризира с ненормално високо отлагане на мастна тъкан в организма. В клиничната практика оценката на телесния състав, включително мастната тъкан се извършва чрез изчисляване на съотношението тегло към ръст или определяне на така наречения индекс на телесна маса (ИТМ). Рационалното в използване на ИТМ е, че той кореспондира с телесните мазнини и може да се изчисли без проблеми при клиничен преглед. ИТМ се влияе от пола, възрастта, расата и етническата принадлежност. Независимо че всяко прекомерно натрупване на мазнини в организма води до неблагоприятни последствия, така нареченото централно затлъстяване е особено рисково. Отлагане на мазнини в коремната област повишава риска от диабет тип 2, дислипидемия, хипертония, метаболитен синдром, коронарна болест на сърцето. Централно, висцерално или ябълковидно затлъстяване се идентифицира в случаи, когато обиколката на талията при мъже е равна или по-голяма от 94 см, а при жени - от 80 см. Именно това означава, че невинаги теглото самостоятелно може да даде отговор дали лицето е с наднормено количество мазнини и да се определи здравният риск. Необходима е и конкретна оценка на локализацията на тези мазнини. Телесното тегло се определя от мускулната маса, съдържанието на вода в организма, както и някои хронични заболявания. 

Защо настъпва затлъстяването? 
Причините са комплексни и многофакторни. Затлъстяването настъпва в резултат на продължителен енергиен дисбаланс, когато вносът на калории надвишава тяхното изразходване и приемът на енергия се стабилизира на по-високо ниво, за поддържане на повишените нужди на вече затлъстелия индивид. Биологични, включително генетични, поведенчески, социални фактори, както и въздействия на околната среда (стрес) си взаимодействат при регулиране на енергийния баланс и отлагането на мазнини. Прогресивното нарастване броя на лицата с наднормено тегло през последните три десетилетия се дължи основно на културални и фактори на околната среда. Изобилие на храни с високо енергийно съдържание, огромни размери на порциите, ниска двигателна активност, заседнал начин на живот, хранителни разстройства (анорексия, булимия) са в основата на тази епидемия. В съвременните условия на живот прекомерният прием на енергия може да бъде активен и пасивен. Активното преяждане в индустриализираните общества се дължи на огромните порции, приети за норма. Предлаганите порции в съвременните ресторанти и местата за бързо хранене понякога съдържат толкова много калории, че с едно хранене човек приема седмичната си нужда от енергия. Фактически, в условията на огромна конкуренция, предлагането на големи порции прогресивно нараства, като се обръща по-голямо внимание на количеството на храната и се пренебрегва нейната здравословност. Пасивното преяждане се дължи на консумация на храни с висока енергийна плътност или казано по друг начин, съдържащи много калории в малък обем - концентрирани и рафинирани храни, богати на захари храни, десерти, безалкохолни напитки. Консумираното количество е малко по обем, но независимо от това се поемат много калории, което води до прехранване. Безкрайното разнообразие на храни предлагано по всяко време на денонощието също допринася за свръхконсумацията в сравнение с предлагане на ограничен асортимент. При монотонно хранене, удоволствието от храната прогресивно намалява. Човек се изморява от една и съща храна и апетитът му изчезва. Това е т.нар. сензорно-специфичен ефект на ситост, при който, за да се възбуди апетитът отново, трябва да се премине към нова, коренно различна храна. Независимо че този феномен стимулира разнообразие на консумацията, това обикновено води и до свръхконсумация, тъй като с преминаване от една към друга храна се повишава прогресивно количеството и приема на енергия. 

Как да се справим с него?

Човек може сам да се справи със затлъстяването, защото сам го е допуснал. Първо, на всяка цена трябва да си изберете мотив, независимо дали от здравословна или от естетична гледна точка. И разбира се вяра, че ще го постигнете.Много е важно като вземете  веднъж решение за отслабване да не се отказвате, независимо, че сте свалили само 1 кг. първите седмици и месеци.Основната линия в процеса на отслабване е хранителният режим, а фитнесът и спорта са на втори план, целта им е да заздравят мускулите и подобрят тонуса.Ако си позволите да изядете един  сладкиш, за да елиминирате калориите, изкачете стълбите до 10-я етаж.Ако човек изпива по една чаша вода на ден, няма да стигне до затлъстяване. Водата притъпява чувството за глад. 

Храносмилателната система е като мотор – когато го запалим, той изразходва горивото т.е. калориите. Изгаря повече , отколкото е приел. Така, че които яде непрекъснато , слабее повече е истина.  Яжте само когато сте спокойни, за да избегнете т.нар. нервно хранене при което се напълнява много. Може да се отслабне само с диета, но кожата и мускулите се отпускат и сбръчкват.Може да отслабнете и само с фитнес или спорт, но не всеки може да си го позволи, за някои хора , особено болни те са и противопоказни.Най-сполучливо е отслабването с пълно съчетание на хранителен и двигателен режим.Ако не можете да спортувате активно поради здравословни причини просто се разхождайте по-дълго на открито. Смейте се , усмихвайте се. Смехът е извор на здраве, красота и дълголетие. Смехът и усмивката стимулират дейността на белия дроб и храносмилателните органи. Увеличените движения на гръдния кош и диафрагмата повишават дихателния капацитет и спомагат за вентилацията и кислородното насищане на белия дроб. Подобрява се венозното оттичане, засилва се циркулацията на кръвта. И не на последно място – изглаждат кожата от бръчки, тренирайки мимическата мускулатура.

 

Кажете НЕ на затлъстяването !!!
image



Тагове:   затлустяване,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: healthywayoflife
Категория: Спорт
Прочетен: 12738
Постинги: 4
Коментари: 0
Гласове: 1
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930